Logo
Hovedsiden Behandling Kampanjer Personalet Produkter Bilder
Inngang    Lillepote    Anne Jorid og hund    Anne Jorid og katt

Tannbehandling

Det er viktig å ta vare på tennene til hunden og katten din. De skal vare livet ut, derfor trenger de stell på samme måten som tennene våre trenger pleie. Når du har fått en valp eller kattunge bør du begynne å pusse tennene deres. Hos kattene er dette spesielt viktig på rasekatter, som er mer utsatt både for å få tannstein og tannkjøttbetennelse, og hvor resultatet ofte er tenner som løsner eller må trekkes. Små hunderaser har også en større risiko for å få problemer med tenner og tannkjøtt, og forebygging blir derfor særdeles viktig. Tannpuss og fjerning av tannstein er de to viktigste tiltakene.

Du lurer kanskje på hvilken tannkost du skal bruke, og om du trenger tannkrem?

Tannbehandling1

På smådyrklinikken har vi tannkoster og tannkrem til hunder, men du kan også bruke en vanlig tannkost til barn eller voksen etter størrelsen på dyret, og du trenger ikke bruke tannkrem. Det viktigste er den mekaniske fjerningen av plakk (belegg) på tennene. Plakk fører til tannsteindannelse, og dette irriterer tannkjøttet og fører til tannkjøttbetennelse. Tannpuss er det beste forebyggende tiltaket du kan gjøre for å bevare tennene til kjæledyret ditt.

Hvor ofte skal jeg pusse tennene og når skal jeg begynne?

Tannpussen bør være daglig. Du må begynne mens dyret er valp eller kattunge. Så tidlig som mulig bør du venne den til tannpussen. Det er fint med belønning etterpå, da forbinder den tannpussen med noe positivt.

Hunden / katten min har fått mye tannstein, hva skal jeg gjøre?

Du bør kontakte veterinæren for å få kontrollert tennene og tannkjøttet, og få fjernet tannsteinen. Det er fint å kombinere dette med en årlig helsesjekk og evt. vaksinasjon.

Hvordan skal jeg forebygge at hunden får tannstein på nytt?

Tannbehandling2

Etter at tannsteinen er fjernet vil det beste selvsagt være å pusse tennene, men dette kan mange ganger være vanskelig å få til hvis dyret ikke er tilvendt dette. Ved å gi hunden griseøre og lignende vil dette slipe tennene og forebygge tannsteindannelse. Smådyrklinikken selger Oral Bar, som er en spesiell type hundekjeks. Når hunden tygger på Oral Bar har kjeksens spesielle og svært elastiske konsistens en lett slipende effekt, noe som bryter ned plakkens struktur. Oral Bar begrenser dannelsen av tannstein og plakk, og hindrer dårlig ånde. Det anbefales også å gi hunden tørrfôr, fordi de tørre krokettene bidrar til å slipe tennene.

Hvordan skal jeg forebygge at katten min får tannstein på nytt?

Etter at tannsteinen er fjernet vil det beste selvsagt være å pusse tennene, men dette kan mange ganger være vanskelig å få til hvis dyret ikke er tilvendt dette. Det finnes spesialfôr som forebygger tannsteindannelse for katter som er spesielt plaget, dette kan smådyrklinikken være behjelpelig med å skaffe. Tørrfôr anbefales framfor våtfôr, fordi de tørre krokettene bidrar til å slipe tennene.

Det lukter vondt fra munnen til hunden / katten min, hva skal jeg gjøre?

Du bør få sjekket tennene og munnhulen til hunden / katten hos veterinær. Problemet kan være at den har fått tannkjøttbetennelse, løse, råtne tenner eller lignende. Årsaken kan også være annen sjukdom, men dette vil veterinæren vurdere.